Labels

Friday, June 8, 2012

Οι Εκλογές Τελείωσαν, και Τώρα Τι;

Οι πρόσφατες φοιτητικές εκλογές αποτύπωσαν δυο τάσεις. Από τη μία την άνοδο της αριστεράς, πλην της ΠΚΣ η οποία πέφτει σε ψήφους και διατηρείται σε ποσοστό, πληρώνοντας την αποστροφή της απέναντι στις μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, και από την άλλη η μεγάλη πτώση της κάλπης. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ παρουσιάζουν σημαντική άνοδο πανελλαδικά κάτι που αναδεικνύει την επιτυχία των αγώνων που δοθήκαν ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ αντίθετα οι μνημονιακές παρατάξttεις του δικομματισμού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχασαν χιλιάδες ψήφους. Η αύξηση της αποχής σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να μεταφρασθεί ως μαύρισμα της πολιτικής αυτών των δυο, παρ όλα αυτά δεν θα πρέπει να σταθούμε εκεί και με αυτό ως σημείο εκκίνησης να προβληματιστούμε παραπέρα.

Συγκεκριμένα στη σχολή μας θετικό είναι πως, τόσο η ΠΑΣΠ όσο και η ΔΑΠ έπεσαν σημαντικά σε ψήφους (όπως και πανελλαδικά άλλωστε). Από την άλλη την άνοδο του δικού μας ποσοστού, δεν μπορούμε να τη δούμε ως ιδιαίτερα σημαντική νίκη. Παρ’ όλο που  κατακεραυνώθηκαν οι παρατάξεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέραμε να μεταδώσουμε τη λογική που ενισχύει τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα, την λογική ενός άλλου δρόμου μακριά από την υποταγή και την κυρίαρχη πολιτική. Αυτός ο άλλος δρόμος απαιτεί αγώνες και πάνω από όλα τη συλλογική ενεργοποίηση όλων όσων πλήττονται. Σε αυτή τη κατεύθυνση εμείς κινούμαστε και θα συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε εντός και εκτός σχολής.

Η αδυναμία αυτή γίνεται ακόμα πιο προφανής σε σχολές που κατέβηκαν ψηφοδέλτια “ανεξαρτήτων” παρατάξεων, η αποχή έτεινε να συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Η εμφάνιση αυτών των παρατάξεων από το πουθενά (μόνο εκλογικό κατέβασμα) δείχνει σε πρώτο επίπεδο την ανάγκη των φοιτητών να πάρουν θέση και ν’ αντιδράσουν στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια εκτός πανεπιστημίου (στην κυρίαρχη κοινωνική πραγματικότητα), αλλά και στις όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες μέσα στις σχολές. Eνώ, όμως, καταφανώς απορρίπτουν τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που μάχονται να διατηρηθούν ως συγκροτημένοι πελατειακοί μηχανισμοί στις σχολές, ως μηχανισμοί διαμεσολάβησης και συνδιαλλαγής με το καθηγητικό κατεστημένο και το πανεπιστήμιο της αγοράς, επιλέγουν δυνάμεις που ενώ φέρουν το μανδύα του ανεξάρτητου, όμως τελικά εκφράζουν την ιδία λογική και άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα λόγω του στρεβλού περιεχομένου ή της έλλειψης του. Η επιλογή της αποχής ή της ανάθεσης στους «ειδήμονες» τόσο στις εκλογές, αλλά και γενικότερα στις διαδικασίες του συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλώσει τις τάσεις αμφισβήτησης που υπάρχουν στην νεολαία αλλά στέλνει μήνυμα αδιαφορίας και συναίνεσης, ενώ ανακουφίζει ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αφού δεν τις καταγγέλλει και δεν τις περιθωριοποιεί όπως θα ‘πρεπε. Όπως άλλωστε αποδεικνύει και η πολιτική του κεφαλαίου, κανένα πρόβλημα δεν έχουν με την αδιαφορία και την απαξίωση γενικά της πολιτικής. Αυτό που τους πονά είναι η ενεργή παρέμβαση του λαού στα κοινωνικά γεγονότα!

Αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της πολιτικής αντίληψης που βάζει στο κέντρο τις δικές μας ανάγκες και συμφέροντα, ώστε να έχουμε όλοι λόγο για τις ζωές μας και να γίνουμε κομμάτι των αγώνων που δίνονται όλη τη χρονιά. Να ενισχυθεί με την παρουσία και την προσωπικότητα του καθενός ο σύλλογος, ο κόσμος της σχολής να γίνει ενεργό κομμάτι του για να θέσουμε εκ νέου ζητήματα, να στηρίξουμε από κοινού τις δράσεις του και να βαθύνουμε τις ρίζες του. Ακόμα καλούμε άτομα με όρεξη για δράση και νέες ιδέες,  έχοντας τις αρχές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αξιοποίησης της γνώσης για τις ανάγκες του λαού και όχι των λίγων ως οδηγό, να συμμετέχουν στις συζητήσεις και κινήσεις του σχήματος, στην κατεύθυνση για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στα πανεπιστήμια και την εργασία με τις αναγκαίες για το σύνολο ριζικές αλλαγές που αυτό συνεπάγεται.

Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στις εκλογικές καταγραφές, καθώς καλούμαστε να δώσουμε άμεσα αγώνες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την εργασία και τη ζωή μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι φοιτητές θα δώσουν τις εξετάσεις τους την επόμενη περίοδο. Όμως παράλληλα καλούνται να αναδείξουν την ανάγκη εναντίωσης στο υπάρχον σύστημα μέσα από αγώνες, που θα καθορίσουν το μέλλον τους στην αγορά εργασίας, αλλά και την προοπτική τους μέσα στα πανεπιστήμια. Στόχος είναι τώρα να μετουσιώσουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και σε καθημερινές μάχες στο δρόμο για μια άλλη κοινωνία!


              Δεν Μένουμε στις Εκλογές...

                          Βαδίζουμε ξανά το δρόμο του Αγώνα