Labels

Monday, September 5, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΕΙ – ΤΕΙ…
Βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που πάνω από 227 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες.
Η επίθεση όμως που διεξάγεται στα δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων, με τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, κι όχι μόνο, θα έμενε ανολοκλήρωτη χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Μετά τη διάλυση των σχολείων με την μείωση των προσλήψεων των δασκάλων και των καθηγητών και τους ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς για τους μαθητές, η Διαμαντοπούλου έρχεται πραξικοπηματικά να καταργήσει τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση στην τριτοβάθμια, ψηφίζοντας μαζί με ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ τον αντιδραστικό νόμο – πλαίσιο στις 24 Αυγούστου.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
Ο εκτρωματικός αυτός νόμος φέρνει:

Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής:
Τη θέση του πτυχίου παίρνει ο ατομικός φάκελος «προσόντων», με στόχο την κατάργηση της συλλογικής κατοχύρωσης των αποφοίτων και άρα την αποδυνάμωση της δυνατότητάς τους να διεκδικούν συλλογικά. Έτσι οδηγούνται στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Παράλληλα με το σπάσιμο των ενιαίων κύκλων σπουδών (3+2,3+1 κ.τ.λ) σε bachelor καιmaster, κατακερματίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και αποστοιχίζονται από το πτυχίο. Τέλος με το νόμο – πλαίσιο αναγνωρίζονται επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρακάμπτοντας πλήρως ακόμα και το άρθρο 16 του συντάγματος για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης - Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές, και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Με την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Θεσπίζονται δίδακτρα, επέρχεται ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, κλείνουν οι εστίες και εισάγεται η έννοια του φοιτητικού δανείου. Πιο συγκεκριμένα το σύγγραμμα ορίζεται αποκλειστικά ως ένα βιβλίο και όχι ως το σύνολο των αναγκαίων βιβλίων για το κάθε μάθημα, ενώ καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα για το δεύτερο πτυχίο. Παράλληλα εισάγεται το συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος, στο οποίο από τα 15 μέλη του, οι 6 θα είναι «εξωπανεπιστημιακοί» με διπλό στόχο: α) τη διοίκηση αυτού του «νέου πανεπιστημίου» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες σαρωτικής υποχρηματοδότησης, που φέρνει η πολιτική τους, και β) την αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές διεκδικήσεις, καθώς μετατοπίζεται το κέντρο λήψης αποφάσεων μακριά από τις πιέσεις που ασκεί το φοιτητικό κίνημα. Παραβλέπουν όμως σκόπιμα τα στελέχη του δικομματισμού να συμπληρώσουν ότι κύριοι υπαίτιοι για όποια φαινόμενα συνδιαλλαγής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, είναι οι δικές τους κομματικές νεολαίες, τσουβαλιάζοντας έτσι όλους τους φοιτητές και παρουσιάζοντας την υγιή πλειοψηφία των φοιτητών σα διεφθαρμένη.

Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος
Βασική επιδίωξη για το «νέο» πανεπιστήμιο είναι η πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας, που αποτελεί τον πυροδότη κινημάτων. Αυτό έρχεται τόσο με την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας(προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις)όσο και με τις διαγραφές φοιτητών σε ν+2 χρόνια, έτσι ώστε ο φοιτητής να μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή του, όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης. Εισάγει επιπλέον τα πειθαρχικά συμβούλια (μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από τη χούντα) μιας και είναι δεδομένο ότι σε αυτό το νέο πανεπιστήμιο, αλλά και κατά τη προσπάθεια της εφαρμογής του δε χωράνε αναταραχές και κινήσεις ανυπακοής στην εκπαιδευτική (κι όχι μόνο) μεταρρύθμιση.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων
Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευσης, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας, και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και τα κινήματα υιοθετούν μαζικά ριζοσπαστικές πρακτικές. Διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το άσυλο δε κατοχυρώνεται, ούτε καταργείται με νόμους. Όπως εδώ και τόσα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο ανέπνεε μέσα από τους σκληρούς αγώνες του λαού. Έτσι και σήμερα οι πλατείες που γεμίζουν από χιλιάδες, προστατεύονται από το άσυλο που κατοχυρώνει καθημερινά η συλλογική πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν καταθέτουν τα όπλα. Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Καλούμε σωματεία και συλλογικότητες να υπερασπιστούν μαζί μας το άσυλο όλο το επόμενο διάστημα.

Εν τέλει το νέο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζει ο νόμος – πλαίσιο της Διαμαντοπούλου γυρνά δεκαετίες πίσω το ρολόι της δημοκρατίας και θα είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς. Το πανεπιστήμιο του νέου μοντέλου εργαζομένου, του εργαζόμενου της κρίσης, που θα είναι ευέλικτος, πειθήνιος, χωρίς δικαίωμα συλλογικών διεκδικήσεων, ή ακόμα χειρότερα άνεργος.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τον αγώνα όχι μόνο για την ανατροπή του νόμου – πλαίσιο, αλλά και της κυβέρνησης του μνημονίου, σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ. Τώρα που το κίνημα των πλατειών ετοιμάζεται να βγει εκ νέου ορμητικά στο προσκήνιο, ας γνωρίζουν καλά όσοι καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας, ότι οι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των πλατειών, αλλά και πλάι σε κάθε άλλο αγωνιζόμενο κλάδο. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!

Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε να συνεχίσουμε.
Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το ’79 ενάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το ’90-’91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το ’98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια στο νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν, αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία.

…Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!!!
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 8/9 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1200
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ