Labels

Monday, March 14, 2011

Απαράδεκτη Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας μειώνει τα δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές


Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, μειώνεται δραστικά το δικαίωμα των φοιτητών να παίρνουν δωρεάν τα απαραίτητα για τις σπουδές τους συγγράμματα
Ο κάθε φοιτητής, πλέον, θα δικαιούται ανά μάθημα μόνο ένα δωρεάν βιβλίο (όχι ένα δωρεάν σύγγραμα που μπορεί να περιλαμβάνει παραπάνω βιβλία), ό,τι χρειάζεται παραπάνω «απλά» θα πληρώνεται! Οι φοιτητές που πήραν παραπάνω συγγράμματα πρέπει να τα επιστρέψουν, διαφορετικά δε θα μπορούν στο εξής να πάρουν κανένα βιβλίο δωρεάν αφού θα διαγράφονται απ' το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ (το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή συγγραμμάτων). Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού συγγράμματος. Εάν οι φοιτητές επί πτυχίω, που έχουν παραλάβει παραπάνω συγγράμματα, δεν τα επιστρέψουν θα διώκονται!
Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τον τίτλο «Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της υπ' αριθμ. Φ.1/76244/Β3/30/30-6-2010(Β987) υπουργικής απόφασης». Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 28 Γενάρη 2011 και αναφέρει, μεταξύ άλλων:
  • 1 βιβλίο για κάθε μάθημα: «Οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των ΑΕΑ οφείλουν να περιλαμβάνουν στο συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων (2) δύο ή περισσότερες διαζευκτικές επιλογές συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, ενώ στην κάθε επιλογή πρέπει να περιλαμβάνεται ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο».
  • Τα παραπάνω συγγράμματα επιστρέφονται: «Δεδομένου ότι κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010 - 2011, ορισμένες Γραμματείες Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών καταχώρησαν στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ περισσότερα του ενός συγγράμματα σε κάθε δυνατή επιλογή συγγράμματος, επισημαίνει ότι οι εν λόγω Γραμματείες από 1 έως 20 Φεβρουαρίου οφείλουν να εισέρχονται στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα και να αφαιρούν τα σωρευτικώς προτεινόμενα συγγράμματα σε κάθε επιλογή, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα μόνο σύγγραμα».
  • Χωρίς κανένα βιβλίο τα μαθήματα - «συνθέσεις»: «Οσον αφορά τα μαθήματα που αποτελούν σύνθεση δύο ή περισσοτέρων αυτοτελών μαθημάτων, οι Γραμματείες οφείλουν εντός της ίδιας προθεσμίας να αφαιρέσουν από τον καταχωρηθέντα στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων, τα συγγράμματα που προτείνονται για αυτά τα μαθήματα».
  • Αν δεν τα επιστρέψουν δε θα μπορούν στο εξής να πάρουν δωρεάν βιβλία: «Στην περίπτωση που οι φοιτητές και σπουδαστές παρέλαβαν συγγράμματα που δε δικαιούνται να παραλάβουν θα τα επιστρέφουν». Εάν δεν επιστρέψουν («εάν η ανωτέρω διαδικασία δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς»), τότε «οι φοιτητές και σπουδαστές δε θα δύνανται σε επόμενα εξάμηνα να επιλέξουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ διδακτικά συγγράμματα».
  • Οι επί πτυχίω φοιτητές θα διώκονται αν δεν τα επιστρέψουν: «Εάν αυτοί οι φοιτητές έχουν υπερβεί τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, τότε θα ενημερώνεται το Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή η ΑΕΑ για την διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, προκειμένου να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές».