Labels

Tuesday, March 15, 2011

Να μην κατατεθεί, να μη συζητηθεί, ο νέος νόμος-πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά


Και όμως αρκούσαν 300 μετανάστες για να σπάσει η βιτρίνα της αδιάλλακτης κυβέρνησης και η παραδειγματική νίκη των μεταναστών εργατών δείχνει πως οι αγώνες μπορούν να νικάνε ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες. Ένας αγώνας που ούτε υποχώρησε ούτε αρκείται σε αυτά που πέτυχε αλλά όντας κομμάτι της εργατικής τάξης γίνεται μέρος της συνολικότερης μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι κόντρα στην επίθεση που εξαπολύεται. Σημαντικοί είναι και οι αγώνες που εξελίσσονται σε διαφορετικούς εργασιακούς κλάδους αυτήν την περίοδο, οι οποίοι εκτός από τη μαχητικότητα τους και την επιμονή τους να κινητοποιούνται και μετά τη ψήφιση νομοσχεδίων, ξεφεύγουν από τη συντεχνιακή αιτηματολογία και έρχονται απευθείας σε ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Αυτή η επίθεση προφανώς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και το χώρο της εκπαίδευσης. Βλέπουμε ήδη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εφαρμόζοντας πτυχές νομοσχεδίων που θέλει να περάσει. Πιο συγκεκριμένα στα σχολεία με όπλο της το Καλλικράτη έχει ξεκινήσει τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις σχολείων, έχει καταργήσει τον οργανισμό βιβλίων ρίχνοντας και αυτό το βάρος στις πλάτες των γονέων, έχει προχωρήσει στην απόλυση συμβασιούχων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ μειώνει δραστικά τους προϋπολογισμούς σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ( ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώθηκε κατά 33%).
Όλα αυτά τα κάνει χωρίς να επιλέγει να κεντρικοποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο παρά μόνο προσπαθεί μέσα από τμήματα και συγκλήτους να περάσει πτυχές του. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει  το τέλος του δημόσιου Πανεπιστημίου όπως το ξέρουμε, καθώς θα αναιρεθεί σχεδόν πλήρως ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του, θα εξαλειφθεί η κάθε έννοια πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε αυτό, υπονομεύοντας έτσι το εργασιακό μέλλον των φοιτητών, θα αποστειρωθεί από κάθε κινηματική δράση, και θα οδηγήσει σε εξοστρακισμό την κριτική επιστημονική σκέψη Δεν το κάνει ξέροντας καλά πως κάτι τέτοιο σε μία περίοδο σαν κι αυτή ίσως σημάνει τη θρυαλλίδα μίας γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης.  Σε αυτή τη συστολή της κυβέρνησης πρέπει το φοιτητικό κίνημα επιθετικά να βγει στο προσκήνιο ζητώντας να μην κατατεθεί ΠΟΤΕ αυτό το νομοσχέδιο για τη παιδεία, απαντώντας θαρρετά τώρα. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ                                    ΤΡΙΤΗ 15/03 14οο Δ22
FORMATστην Πληροφορική