Labels

Thursday, March 4, 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3/3

­
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (FORMAT, Aγωνιστικές Κινήσεις, ΣΣΠ) 41
ΠΑΣΠ 14
ΠΚΣ 10
ΛΕΥΚΑ 20

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3/3/2010
Σήμερα ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα από τη μεταπολίτευση, φορτώνοντας την κρίση του καπιταλισμού στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων και γυρίζοντας τους εργαζόμενους πολλά χρόνια πίσω από άποψη δικαιωμάτων. Με δηλωμένη την πρόθεση να προωθήσει και νέα μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ, η ανατροπή του “προγράμματος σταθερότητας” είναι μονόδρομος.
Την Τετάρτη 24/2 μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο έδαφος της κρίσης και την επιβολή του προγράμματος σταθερότητας, η κυβέρνηση πήρε την επιλογή να άρει το άσυλο στο Α.Π.Θ ,με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Γελοία πρόφαση για την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο άσυλο αποτέλεσε το κατέβασμα μπαρών που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση από το χώρο του Πανεπιστημίου.
Όλες οι καταπατήσεις του ασύλου το τελευταίο διάστημα εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος για την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από τις πρώτες μέρες κιόλας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Στο πανεπιστήμιο που θέλουν των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, της έρευνας για τις επιχειρήσεις, των εργολαβιών, της μαύρης εργασίας δεν χωράει άσυλο. Το άσυλο δεν υπάρχει για να προασπίζει την «ελεύθερη διακίνηση ιδεών», ούτε και για να προασπίζει γενικώς και αορίστως τη διδασκαλία και την έρευνα. Το άσυλο έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα νεολαίων και εργαζομένων προκειμένου να αποτελεί καταφύγιο των εργατικών και φοιτητικών-μαθητικών κινημάτων, αποτελεί άσυλο των κοινωνικών αγώνων και των ριζοσπαστικών μορφών πάλης που προασπίζουν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης άλλα και τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα.
Ξεκάθαρη είναι και η ευθύνη των πρυτανικών αρχών, οι οποίες έδωσαν το πράσινο φώς για την είσοδο της αστυνομίας στο άσυλο. Η στάση τους δεν εκπλήσσει κανέναν καθώς είναι γνωστός ο ρόλος τους ως υλοποιητές του Ν. Πλαίσιο. Άλλωστε εδώ και 3 εβδομάδες (εν μέσω εξεταστικής) το υπουργείο έχει στείλει επιστολή στους πρυτάνεις όλων των σχολών, ώστε να καταγραφούν οι χώροι διδασκαλίας  και έρευνας όπου σύμφωνα με το Ν. Πλαίσιο είναι οι μόνοι που έχουν άσυλο. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζεται η είδηση από το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ τα οποία ανέφεραν απλά ότι εφαρμόστηκε ο νόμος.  Δεν ξεχνάμε τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πρύτανη Μάνθου , ο οποίος εδώ και 2 χρόνια προωθεί  την καταστρατήγηση του ασύλου και επαινεί την είσοδο της αστυνομίας  στον πανεπιστημιακό χώρο σε κάθε μαζική κινητοποίηση.
Η καταπάτηση του ασύλου δεν έρχεται σε μία τυχαία περίοδο.
Τα μέτρα που ζητούνε ΕΕ και ΔΝΤ και πρόθυμα εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ θέλουν να επιβάλλουν ένα σύγχρονο μεσαίωνα. Το πρόγραμμα σταθερότητας και η επιτήρηση οδηγούν στην ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων.  Θέλουν να φορτώσουν την κρίση τους πάνω στις πλάτες των λαών της Ευρώπης, εφαρμόζοντας πολιτικές που οδήγησαν χώρες σε κοινωνική εξαθλίωση. Απαιτούν την μείωση του 14ου και 13ου μισθού και των συντάξεων, επιβάλλουν εξαντλητική φοροληστεία, προωθούν την αύξηση κατά 2 μονάδες του ΦΠΑ. Στο βάθος επιθυμούν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όσο για το ασφαλιστικό, με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλεύουν μέχρι τα 67 για μια ανεπαρκή σύνταξη αφού αυτή θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι με βάση την τελευταία 5ετία. Η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και η δυσκολία λήψης των ενσήμων σε συνδυασμό με την αφαίρεση των δικαιωμάτων στην περίθαλψη συνθέτουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα, που όποιος τολμά να αμφισβητήσει, έρχεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική τρομοκρατία. Η ελαστική εργασία, οι απολύσεις, οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές στην εκπαίδευση, τα εξαντλητικά ωράρια ή η δουλειά 4 ημερών τη βδομάδα όποτε απαιτεί ο εργοδότης, συνθέτουν ένα μαύρο σκηνικό για το εργασιακό μας μέλλον.
Το ίδιο σκληρή είναι και η επίθεση που ετοιμάζουν στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Πλέον, οι κινήσεις που κάνει το υπουργείο δίνουν το πράσινο φως για την εκ νέου δανειοδότηση των κολεγίων που είχε παγώσει πριν λίγους μήνες για να ρίξει στάχτες στα μάτια του κόσμου… Ταυτόχρονα, το επιθετικό προχώρημα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής συμπληρώνεται με την πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης και πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων θα βάλει τέλος και στην ενιαιότητα των τίτλων αλλά και στην αξία των πτυχίων.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, υπό τις επιταγές βέβαια της ΕΕ, να προχωρήσει στη συνέχιση της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στο χώρο της παιδείας και στην επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στοχεύοντας τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές κατακτήσεις της νεολαίας. Πιο συγκεκριμένα απαξιώνει πλήρως τα πτυχία των δημοσίων σχολών προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και με την χρησιμοποίηση της αξιολόγησης, των 4ετών επιχειρησιακών προγραμμάτων και του προτάγματος της καλύτερης αποδοτικότητας να τα πιέσει να λειτουργούν ξεκάθαρα για τις ανάγκες της αγοράς και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Στόχος της είναι η ισοβάθμηση και η πραγματική ισοπέδωση των πτυχίων, οδηγώντας στη δημιουργία αποφοίτων χωρίς συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς προοπτική κοινών διεκδικήσεων, εργαζομένων αναλώσιμων, εκμεταλλεύσιμων, ευέλικτων, πειθαρχημένων. Εργαζομένων που θα αγωνίζονται ατομικά, ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο, θα ταλαντεύονται σε έναν ατέρμονα βρόχο μεταξύ ανεργίας, επανακατάρτισης και ελαστικής απασχόλησης.
Κτηριακό:
 Για ακόμα μια χρονιά γίνεται αντιληπτό ότι οι υποδομές του τμήμα μας, ένας ολόκληρος ημιώροφος με μόνο δυο εργαστήρια και ελάχιστες αίθουσες, σε καμία περίπτωση δε καλύπτουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις που δεν χωράμε να κάτσουμε ενώ σχεδόν πάντα έχουμε πρόγραμμα λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα μιας και δεν βρίσκουμε χώρο να στοιβαχτούμε. Λύσεις ακούστηκαν πολλές αλλά ποτέ δεν έδιναν μόνιμη και ικανοποιητική γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Το πρόβλημα αυτό δεν βρίσκεται μόνο σε εμάς αλλά γενικότερα υπάρχει έλλειψη υποδομών στο πανεπιστήμιο όπως και έλλειψη σίτισης στέγασης (βλ. το κόψιμο των κονδυλίων της λέσχης η όποια φτάνει στα όρια κλεισίματος). Αυτή η πολιτική κινείται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο απαξίωσης, υπονόμευσης και υποχρηματοδότησης  του ιδίου του δημόσιου πανεπιστήμιου. Μόνη απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι οι μαζικοί συλλογικοί αγώνες για την ανατροπή της και η πάλη για τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας,  βάζοντας ως στόχο την διεκδίκηση του χώρου της ΔΕΘ τόσο για την κάλυψη των αναγκών του τμήματός μας, όσο και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ζητήματα σχολής:
Εκτός από το κτηριακό στη σχολή μας υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που τρέχουν και σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές και το πτυχίο μας. Για ακόμη μια φορά πήραμε βιβλία λίγο πριν την εξεταστική λόγω κυρίως των λιστών συγγραμμάτων, και αυτό είναι μια ακόμη εκδοχή του Νόμου Πλαίσιου. Οι φοιτητές πρέπει να διεκδικήσουν δωρεάν βιβλία για όλα τα μαθήματα, κατάργηση του ν+3, που  περιορίζει το δικαίωμα κάθε φοιτητή να ναι αυτός αρμόδιος για την επιλογή και δήλωση των μαθημάτων του, οι πρόοδοι να είναι μόνο προαιρετικές και απαλλακτικές  και όχι να έχουν  στόχο  την εντατικοποίηση των σπουδών, καμιά συζήτηση για απουσίες, οι εργασίες να είναι απαλλακτικές και να μπορούν να παραδοθούν και στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, πίεση στην κατεύθυνση η οποία θα καταστείλει τη δυνατότητα των καθηγητών για μαζικά κοψίματα. Παιδαγωγική επάρκεια με ενιαίο τρόπο σε όλα τα τμήματα πληροφορικής, χωρίς καμιά συζήτηση για διάσπαση πτυχίων, ενιαία σε όλους  τους φοιτητές.
Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Αν η αντιλαϊκή επίθεση περάσει χωρίς κίνημα αντίστασης, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι θυσίες που θα κάνουμε για την «εθνική οικονομία» θα αναγνωριστούν στο μέλλον και το κεφάλαιο θα παραχωρήσει ευγενικά πίσω τις κατακτήσεις που θα έχει αφαιρέσει από το λαό. Ο μόνος τρόπος δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε είναι αυτός του ανυποχώρητου αγώνα.  Να μην χαρίσουμε κανένα κεκτημένο στους υπαίτιους της κρίσης. Να ταχθούμε στο πλευρό του λαού που ήδη έχει αρχίσει να   βγαίνει στου δρόμους με μαζικές απεργίες. Ήδη η απεργία της 24/2 είναι μια πρώτη δυναμική απάντηση αποτελεί όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου της οργής των εργαζομένων.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ- ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.
-ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ τους
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση
-Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων
- ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ

- ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ, Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ Η ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ(αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ), όχι ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στη δήλωση (ν+3)
-Δωρεάν βιβλία και σημειώσεις που να καλύπτουν το περιεχόμενο του μαθήματος, σε όλα τα μαθήματα
-Καμία περιστολή του ασύλου
-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών, όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών
-Κατάργηση της βάσης του 10.
-Ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, χωρίς διασπάσεις και κατατμήσεις, μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
-Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου
-Αύξηση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.
-Δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, βιβλία και μεταφορές.
-Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά
-Δωρεάν βιβλία και σημειώσεις που να καλύπτουν το περιεχόμενο του μαθήματος, σε όλα τα μαθήματα.

-ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΥΟ ΛΕΣΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
-ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΛΕΧΣΗΣ

Προχωράμε σε:

-Σύσταση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υπεύθυνης για την υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και υπόλογη  σε αυτή.
-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα 3/3 στις 7.00μμ στην καμάρα ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης
-Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης και την επίθεση στα δικαιώματα μας που καλούν εκπαιδευτικοί σύλλογοι και πρωτοβάθμια σωματεία την Πέμπτη 6:00μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου
-Μαζική παράσταση στην επόμενη συνέλευση τμήματος την Τετάρτη 10/3 στις 10πμ για την ικανοποίηση των αιτημάτων του συλλόγου
-Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16/3 και κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα