Labels

Friday, April 18, 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Την Τετάρτη 12/12, ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας, ο κόσμος της δουλείας επέδειξε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που όχι μόνο τον απασχολεί, αλλά πραγματικά τον καίει. Το λαϊκό εργατικό κίνημα δεν θα μπορούσε να αποδείξει με πιο τρανταχτό τρόπο την αντίθεση του πάνω στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οι διαδηλώσεις των σωματείων, των φορέων και των φοιτητικών συλλόγων κατέκλυσαν πραγματικά κάθε γωνία των κέντρων όλων των πόλεων, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής των σχεδίων της κυβέρνησης. Οι δρόμοι της Αθηνάς και της Θεσσαλονίκης έζησαν στιγμές που είχαν να δουν τουλάχιστον πριν από μια 15ετια με 200.000 εργαζομένων, άνεργων, φοιτητών να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους ενάντια στον παραλογισμό των νόμων της αγοράς.

Η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση μέρους των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, προχωράει σε μεταρρυθμίσεις βάζοντας τώρα στο στόχαστρο και τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα. Κύριος άξονας αυτής της επίθεσης αποτελεί η αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής ασφαλισης. Η κυβέρνηση προτείνει τα εξής μέτρα:

  • ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ: Αντί για δημόσια και κοινωνική ασφάλιση να υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης

Μια δημόσια ασφάλιση που θα εξασφαλίζει μια “εθνική κατώτατη σύνταξη” οικονομικής εξαθλίωσης.

Επαγγελματική ασφάλιση ανάλογα με το αν ο κλάδος έχει φτιάξει ταμείο η έχει απευθυνθεί σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και

Ιδιωτική / ατομική ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρίες που ήδη τρίβουν τα χέρια τους...

  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Οι συντάξεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο αν περάσουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Η κυβέρνηση προτείνει η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση τους μισθούς της τελευταίας 10ετίας ή 15ετίας αντι για 5ετίας που ισχύει σήμερα

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ: Η κυβέρνηση μιλά για “προαιρετική σύνταξη στα 67”. Μέσω της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης θέλουν να αυξήσουν τα χρόνια που δουλεύουμε. Θέλουν την “ενεργο γήρανση” δηλαδή να δουλεύουμε ως τα τελευταία στάδια της ζωής μας

  • ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: Προτείνεται η “ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων”. Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι θα γίνει ενοποίηση των δικαιωμάτων προς τα κάτω.

  • ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ “ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”: Προτείνεται να αυξηθεί το μερίδιο των αποθεματικών των ταμείων που επενδύεται σε μετοχές ομόλογα κλπ.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;

    1. Τα χρέη του κράτους και των επιχειρήσεων πάνω στο μερίδιο που υποχρεούνται να πληρώσουν, αγγίζουν τα 15 δις ευρώ , συν του γεγονότος ότι συνεχώς ψηφίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις «ευνοϊκές ρυθμίσεις» για την αποπληρωμής των χρωστούμενων χαρίζοντας στις επιχειρήσεις υπέρογκα ποσά.


    1. Η τεράστια ανασφάλιστη εργασία. Αν όλοι δουλεύαμε ασφαλισμένοι με όλα τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό, θα αυξάνοταν το απόθεμα των ταμείων.



Με αυτά τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο, ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι κλοπές της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων είναι τα σπασμένα που έρχονται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Και όπως ήταν φυσικό, σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας ανεγνώρισε ότι το συμφέρον του, και πάλι άρχεται αντίθετο με τους χειρισμούς της κυβέρνηση. Η μεγαλειώδης διαδήλωση της Τετάρτης είναι μια δυναμική αρχή για την ανατροπή της επίθεσης στην εργασία. Με αυτούς τους όρους κανένας διάλογος δεν μπορεί να στηθεί με την κυβέρνηση, που θα μπορούσε να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως τα συνδικαλιστικά όργανα (βλέπε ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ) έχουν πολλάκις συμμετέχει σε τέτοιους είδους διάλογους διαμορφώνοντας εξευτελιστικούς όρους για τους εργαζόμενους και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν πουλήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Η λογική της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που τις δίνεται ότι αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα ζητήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων ωφελώντας πάντα τελικά την εργοδοσία με το να εκτονώνει του αγώνες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η στάση τους απέναντι στης διεκδικήσεις είναι υποκριτική καθότι ξεκινά τους αγώνες υπό την πίεση των εργαζομένων [που ξέρουν να διεκδικούν] αλλά αφήνοντας τους μόνους όταν ο αγώνας τους φτάνει ένα βήμα πριν από την νίκη.


Στη μάχη του ασφαλιστικού πρέπει να συμβάλουμε όλοι και κυρίως εμείς οι νέοι.

Όχι μόνο γιατί είμαστε αυτοί που δεν θα περούμε ποτέ σύνταξη, άλλα και γιατί είμαστε αυτοί που τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο με της κινητοποιήσεις μας αντιστάθηκαν στα αντί- εκπαιδευτικά μετρά, δίνοντας το παράδειγμα ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι! Η επίθεση στην ασφάλιση είναι αλληλένδετη με την επίθεση στην εργασία (κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων κλπ) και στην εκπαίδευση, όπου καταργούν το άρθρο16, το άσυλο, προωθούν το Νόμο-Πλαίσιο προκειμένου να διαλύσουν πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα ώστε εμείς οι μελλοντικοί εργαζόμενοι να είμαστε ευέλικτοι, φθηνοί και πειθαρχημένοι για το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Η μάχη του ασφαλιστικού είναι κρίσιμη διότι από την έκβαση της εξαρτάται αν θα ζήσουμε χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Μια νίκη στο ασφαλιστικό σημαίνει μπλοκάρισμα της συνολικότερης επιθέσεις στα δικαιώματα μας.

Η πανεργατική απεργία και διαδήλωση έδειξε τον δρόμο για την νίκη. Όλοι μαζί εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες και νέοι ενωμένοι στην βάση των κοινών μας συμφερόντων να ξεπεράσουμε τις διασπαστικές λογικές και την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!

  • Να μην περάσει κανένα αντί-ασφαλιστικό μέτρο. Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα-Ρέππα,

  • Πλήρη κοινωνική ασφάλιση για όλους.

  • Ανατροπή του νέου νόμου πλαισίου. Ανατροπή των νόμων για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ